Eerdere lezingen

Kinan Azmeh

Kinan Azmeh (2019)

Wat betekent kunst in tijden van crises? Staan kunstenaars aan de zijlijn of hebben ze juist een maatschappelijke rol? En zo ja, wat is die rol? De wereldberoemde Syrische klarinettist en componist Kinan Azmeh neemt je mee op een muzikale zoektocht naar de antwoorden.

Maisha Neus

Maisha Neus (2018)

Activiste en aanstormend politica Maisha Neus (31) werd razend populair op sociale media met haar aanklacht tegen het wanbeleid van de regering-Bouterse. Toen ze begin april 2017 haar volgers op Facebook opriep de straat op te gaan tegen stijgende prijzen, werkloosheid en wanbeleid van de regering, kwamen bijna 1500 mensen opdraven op het Onafhankelijkheidsplein in Paramaribo.

Svitlana Zalishchuk

Svitlana Zalishchuk (2017)

Svitlana Zalishchuk is journalist, activist, en parlementslid. Ze is initiator van verschillende maatschappelijke campagnes en een van de aanjagers van de Euromaidan protesten. Sinds 2014 zet ze haar strijd voor democratie en tegen corruptie onverminderd voort als parlementslid voor de anti-corruptiepartij ‘Democratische Alliantie’.

Dennis Gratz

Dennis Gratz (2016)

Dr. Dennis Gratz groeide op in Sarajevo en zag met zijn eigen ogen hoe de oorlog het Joegoslavië van zijn jeugd verscheurde. Zijn leven werd een zoektocht naar de drijfveren van genocide en de vraag hoe Bosnië-Herzegovina weer op te bouwen na de verschrikkingen van de jaren ‘90.

Şafak Pavey

Şafak Pavey (2015)

Şafak Pavey hield op 10 april 2015 de eerste Pim de Kuijer Lezing. Als diplomaat, Turkse politica, en schrijver van drie boeken strijdt Şafak voor vrouwen, vluchtelingen en gehandicapten.